Marcus Samuelson är en internationellt erkänd kock som har överraskat matvärlden med sin utomordentliga skicklighet och sin förmåga att mixa kulinariska influenser från olika kulturer. Marcus växte upp i Göteborg efter det att hans föräldrar adopterade honom och hans syster från Etiopien vid tre års ålder. De uppmuntrade honom att utveckla sina talanger utan hänsyn till geografiska gränser. Redan som 24-åring väckte Marcus Samuelsson uppmärksamhet på den skandinaviska restaurangen Aquavit på Manhattan i New York. Under sin tid som verkställande chef där erhöll han upprepade fyrstjärniga betyg i Forbes och två imponerande trestjärniga omdömen från New York Times. Han är därmed den yngste kock som någonsin mottagit en sådan utmärkelse. Marcus fortsätter att bryta ny mark genom att förena olika geografiska områden och deras respektive mattraditioner samtidigt som hans egen unika stämma gör sig hörd i den allt rikare konversationen kring mat och kultur. En samling framgångsrika kokböcker, däribland Aquavit and the New Scandinavian Cuisine och The Soul of a New Cuisine, har lett till en rad utmärkelser från New York Times, Washington Post och Chicago Tribune. Hans senaste djupdykning bland lokala gårdar och kök i Amerika har medfört ett uppsving i intresset för mötet mellan olika kulinariska världar. Hans upptäckter och tolkningar står att läsa i hans bästsäljande nya bok New American Table. I början av 2010 hade kokboken fått talrika erkännanden, exempelvis Bästa allroundkokboken från Epicurious.com och en särskild juryutmärkelse från Gourmand. Sist men inte minst nominerades den till Bästa amerikanska kokboken av IACP och Bästa fotografi av James Beard Foundation. Marcus Samuelsson har uppträtt i ett flertal mediesammanhang, däribland Iron Chef, The Martha Stewart Show, samt ofta gästspelat på The Today Show och på sin egen tv-show, The Inner Chef på tv-kanalen Discovery. Nyligen sällade han sig till AOL för att skapa KitchenDaily.com, ett webbaserat program där han en gång varannan månad kommer att presentera kulinariska tips till miljontals tittare online. Att notera är även att han slog 21 andra kockar i den andra säsongen av tv-tävlingen Top Chef Masters på Bravo och därmed vann 115 000 dollar till UNICEF:s Tap Project. Marcus Samuelsson fick nyligen hedersuppdraget att bli Obamas kock i samband med en statsmiddag. Uppdraget bestod i att planera och genomföra det nya presidenthusets första bankett för presidentfamiljen, den indiska premiärministern Singh och ytterligare fyra hundra gäster. För närvarandehåller han på att utveckla restaurangen Red Rooster i Harlem. Restaurangen tar till vara kulinariska landvinningar från det ursprungliga amerikanska köket i ett av New Yorks livligaste och kulturellt mest intressanta områden. Även om Marcus Samuelsson upprepade gånger uppmärksammats av den prestigefyllda James Beard Foundation, däribland ”Rising Star Chef” (1999), Best Chef: New York City (2003), och”Best International Cookbook” (2007), är han fortfarande lika ödmjuk inför konsten att laga mat och fortsätter sina UNICEF-uppdrag syftande till att hjälpa världens barn genom att bekämpa sjukdomar och undernäring. Läs mer om Marcus Samuelsson

Marcus Samuelson is an internationally renowned chef who has surprised the culinary world with his exceptional ability to fuse different cultural influences in his food. When Marcus was three, his parents adopted him and his sister from Ethiopia and raised them in Gothenburg. His parents encouraged them to develop their talents without regard to cultural differences, and this encouragement paid off. As Managing Director of Manhattan’s Scandinavian restaurant Aquavit, Marcus received several four-star ratings from Forbes and became the youngest chef to receive three-star reviews from the New York Times. Marcus continues to break new ground by fusing different ethnic foods and enriching conversations about food and culture. He has written a collection of successful cookbooks, including Aquavit: And the New Scandinavian Cuisine and The Soul of a New Cuisine. They have garnered a number of awards from the New York Times, Washington Post and Chicago Tribune. Marcus documented his journey to local farms and kitchens across America in his latest bestselling cookbook, New American Table, which went on to receive numerous recognitions. The book was named one of the best cookbooks in 2010 by Epicurious.com and received a special jury award from Gourmand. It was also nominated for the Best American Cookbook award by the International Association of Culinary Professionals. Marcus has been featured in the media several times. He has appeared on Iron Chef, The Martha Stewart Show, The Today Show and Inner Chef. Most notably, he beat 21 other chefs in the second season of Bravo’sTop Chef Masters to win $115,000 for UNICEF’s Tap Project. He also collaborated with AOL to create KitchenDaily.com, where he provides culinary tips to millions of readers bi-monthly. Marcus was recently honored as Guest Chef at the White House for President Obama’s first state dinner welcoming Indian Prime Minister Manmohan Singh. Currently, Marcus is developing Red Rooster, a restaurant in Harlem, New York. The restaurant celebrates the roots of American cuisine in one of New York’s liveliest and culturally rich neighborhoods. Read more about Marcus Samuelsson